2015. május 1., péntek

Papírtároló raklapból

A papírgyűjtés egyre több örömöt és ezzel együtt több gondot is okoz a Bárcziban.
Az öröm azért van, mert az osztályok, a szülők, ismerősök egyre inkább felismerték az évek folyamán, hogy minél több papírt gyűjtünk, annál több pénze lesz az osztályoknak. Persze hozzájárul ehhez az is, hogy jó szerződést tudtunk kötni már évekkel ezelőtt az SCH-Ózon Kft. inotai telephelyével, akik mindig garantálják, hogy a legjobb ajánlattevőnél is egy forinttal többet adnak a papír és a PET palack kilójáért.
A megbeszélt időpontban jönnek a papírért, PET palackért és elviszik tőlünk, legutóbb két hete, 4,3 tonna papírt és majdnem 300 kiló(13 óriás, 1.5 m3-es 'big-bag' zsák) PET palackot. Kettőt fordultak és még maradt papír a suliban.
Így nézett ki eddig
A gondok akkor kezdődtek, amikor elkezdett nőni az összegyűjtött papír mennyisége. Mivel lehetőség van vegyes papír gyűjtésére, ez nem mindig kötegelhető vagy ha az lenne is, nem kötegelik a gyűjtők, így bizony néha egy-egy szelesebb nap után az egész hátsó udvarról még egyszer vagy sokszor újra kellett gyűjteni a szétfújt papírokat, azokat lesúlyozni, hogy a szél ne tudjon belekapni, szóval meggyűlt vele a bajunk.
Mivel komposztálót már készítettünk raklapból, gondoltuk a nagy méretű un. nem EU szabvány raklap megfelelne erre a célra is. A már ismerős Lombos Kft.-től olcsón be tudtuk szerezni a 10 db raklapot, hulladék lécekből, gerendából a rögzítő elemeket, aztán már csak fűrész, kalapács, szeg, sniccer és némi betonvas kellett és már készen is volt a 30 köbméteres papírtároló.
...és hogy a raklap résein se fújhasson ki a szél semmit, hát erre való
a kettévágott 4 méteres kidobott "nagyszoba" szőnyeg, amit belülről felszögeztünk a már felállított, rögzített raklapokra. 
Kolléganőnktől Redler Marianntól még tavaly kaptunk egy 6 méteres vastag zöld hálót, amit eddig térelválasztónak használtunk az egyik kis udvarban, de most a papírtároló tetejére feszítve mattot adtunk a szélnek. Innen fújjon ki valamit, ha tud...
Az egész elkészítése belefért a hétfői diákvállalkozós szakkör két órájába. Stabil és praktikus lett, hiszen papírszállításkor az egyik hosszú oldal 2-3 perces munkával egyben eltávolítható, majd a szállítás után visszahelyezhető és szintén két perc alatt újra rögzíthető.
Ilyen most
A fiúk élvezettel dolgoztak, úgy látszik a közös "alkotás", az együtt végzett munka, az saját munka eredménye, hasznossága szárnyakat ad nekik, jönnek az új ötletek és hát megtanulnak közben olyan dolgokat, amit a saját életükben is alkalmazni fognak. Persze nem csak arra gondolok, hogy szögelnek, kalapálnak, fűrészelnek, - ezek is fontosak - hanem megtanulnak praktikusan gondolkozni, együtt dolgozni másokkal, elfogadni vagy nem elfogadni az alá-fölé rendeltségi viszonyokat, azokat a saját tehetségükkel, innovációjukkal alakítani, megváltoztatni... továbblépni.
Mindig azt kell megállapítsam, hogy élmény velük dolgozni, jó látni hogy alakul,
alakítják a saját "csoportdinamikájukat", engem is beleértve persze... :-)