2015. május 23., szombat

Bárczis ballagó tarisznya gyapjúból és gyöngyből, csak kézzel készítve

Nemsokára ballagás lesz a Bárcziban is. Ilyenkor nagy a készülődés, főleg a ballagó osztályokban és a
pedagógusok között. Időpontok egyeztetése, fényképek készítése, az első bárczis tabló "megalkotása", iskola-, osztálydíszítés, virágok, műsor, ki mit süt... szóval van mivel foglalkozni.
Most ennek a készülődésnek egy kis részletéről írnék, a ballagó tarisznyákról.
Voltak eddig is tarisznyák, az eddigiek is szépek voltak, varrták már mindenféle anyagból, díszítették hímzéssel, rávarrással, de nekünk most más jutott eszünkbe. Más, bár teljesen logikus, kézenfekvő ötletünk támadt. Szőjük meg a tarisznyákat, ha már úgyis jól tudunk, - mert jól tudunk :-) - nyers színű, igazi, szúrós gyapjú fonálból. Persze beindult az ötletelés... ha ti
megszövitek, akkor mi szintén szövünk hozzá,
de színes üveggyöngyből évszámot, aztán azt rávarrjuk a tarisznyára. Minden ballagó kiválaszthatja a saját színeit, így sokféle 2015 lesz a tarisznyákon. Ha már minden kézzel készül, akkor legyen a tarisznya vállpántja is gyapjúból, de azt meg fonjuk. Négyes fonással.
Mindenki örült, tarisznya készítés megtervezve, már csak azt kellett összeszámolni, mennyi kell...
Hát a vége 30 lett. Nem volt őszinte a mosolyunk elsőre, de annyi baj legyen, elkezdtük csinálni. Szőtték a gyapjút a 9.a-sok, a gyöngyöket a 9.b-sek, fonták a gyapjúpántokat a 10.-esek. Órai szünetben, a déli szabadidőben, diákvállalkozó- és kézműves szakkörökön. Gyerek és tanár együtt. Ezen a héten elkészült az összes tarisznya "alkatrész", néhányat már össze is állítottunk, a
jövő héten befejezzük az egészet. Kis dolog, de az biztos, hogy ilyen szép, a régi és az új kézműves hagyományokat ötvöző tarisznyája még egy bárczis ballagónak sem volt. Szerintem jól sikerültek. Szerintetek? :-)