2013. november 29., péntek

Bárcziskola recept: Hogyan készül a "Bárczi Gála" nevü finomság?

Azt előre kell bocsátanom, hogy ez egy nagyon bonyolult recept, évente egyszer készíthető!
Csak az álljon neki, aki valami nagyon finomat akar, erre rengeteg ideje, kitartása és kreativitása van.
Az előkészületeket már hónapokkal előbb el kell kezdeni.
Szükség van egy sütőformára, amit régen HEMO-nak, most VMKK-nak hívunk. Persze tudom, sütőforma lenne többféle is...szebb is, újabb is, de nekünk ez a jó, ezt szeretjük. Mások is, ezért már jó előre le kell foglalni.
Aztán gondolni kell a sütőpapírra is...ráadásul ez nálunk teljesen egyedi, saját készítésű, ilyet csak a Bárcziskola 'cukrász-nyomdásza' tud! Jó néhány napja, éjszakája 'rámegy' mire elnyeri végleges formáját az a papír. Akkor aztán lesznek rajta mesés képek, meg mindenféle feliratok, hogy...'Meghívó', meg 'Fővédnök', meg aztán 'Galagonya néptánc' és még sok minden, ami rólunk szól, a mi sütinkről...
Az idén gondoltunk egy merészet és két cukrászinasra bíztuk a 'Bárczi Gála' összeállítását. Övék volt az összes előkészítési munka, az egyeztetés a többi cukrásszal, akik az egyes rétegeket készítették ebben a soklapos finomságban. Ők fogták össze az egész munkát, tárgyaltak támogatókkal, telefonáltak hozzávalókért, szervezték a munkafolyamatokat... Nagy munkát végeztek, szemünkben Ők már nem cukrászinasok, hanem igazi bárczis cukrászok.
Nézzük akkor rétegenként a hozzávalókat:
A 'Mazsorett' laphoz végy egy nálunk hospitáló lelkes, a gyerekeket szerető egyetemi hallgatót, - aki profi mazsorett oktató -  tíz szépséges lányt, kicsit(105 cm) és nagyot(194 cm), adj a kezükbe mazsorett botot, gyakoroljanak fél évig, tegyél hozzá egy kis Radetczky marsot és már kész is az egyik finom lapja a Bárczi sütinek...
A alsós kirándulós réteg mindig az egyik legfinomabb része a Bárczi Gálának...
Ez a legvastagabb réteg, sok gyerek, sok felnőtt, sok gyakorlás... Itt a fő cukrásznak, - Ő lett idén a Bárczi díjas -több tapasztalt cukrász is segített a megfelelő íz kikeverésében. Ők kezdték az ízpróbákat legelőbb, de hát ide kellett a legtöbb összetevő...zenéket, verseket, képeket összegyúrni sok mozgással, finom őszi, diós, gesztenyés krémmé...
Folytathatnám az összetevők sorolását végtelenül...nincs rá hely és idő, de a friss, citromos illatú 'Reggeli torna' lapot összegyúró gyerekeket és cukrászukat mindenképpen dícsérni kell, hiszen olyan lelkesek, gyorsak, akrobatikusak voltak, hogy azt még az ugrókötéllel varázslatra képes Madár is megirigyelhetné...
Persze a csokis krém nem hiányozhat ebből a sütiből sem. Ezt a Széplelkek színjátszói keverték, hol keserűre, hol édesebbre, míg végül igazi keserédes csokis íz került ki a kezükből, köszönhető két cukrászuk arányérzékének.
Minden sütinek az alapja a könnyű, finom tészta. Ez minden évben a Galagonya néptáncegyüttes teríti a krémek alá. Ők azok, akik egész évben gyakorolnak, új táncokat tanulnak, az utánpótlást maguk nevelik ki, - ők voltak láthatók a színpadon a profik mellettt - ugye nem is látszott annyira a különbség? :-) Hiába változtak a mestercukrászaik, - ez a Bárcziskola olyan, mint a híres Eötvös zenebohóc volt, aki mindig előhúzott egy új hangszert valahonnan... a Bárcziban is mindig 'Van másik...' -  az ő tésztájuk soha nem 'fujtós', nehéz. Könnyű mint a lábuk, amivel a magukkal ragadó ritmust dobolják a színpadon.
Ennek a 'Bárczi Gála' sütinek mindig, így most is a dísze, díszei voltak a dalok. A furulyával kísért népdalok és dalosai, furulyásai éppúgy mint a Záróének szólistái és kórusa. Nem biztos, hogy ezek a díszek mindig a legtisztább, legfinomabb marcipánból készülnek, hogy mindig a pontos helyükre kerülnek, de ez az egyéni hang, ez az őszinte tisztává válni akarás teszi nagyon szerethetővé, igazi csemegévé ezeket a díszeket-gyerekeket.
...hogy ez a finom süti sok emberhez eljusson, meg kell mutatni, vagy el kell vinni, vagy az embereket kell elhozni a kostolóra. Ehhez sok kis és nagy cukrász segítsége, agilitása kellett, akik már hetekkel a sütizés előtt kevertek-kavartak, próbáltak, rajzoltak a gyerekekkel, díszleteket készítettek, zenét, verset válogattak, meghívókat vittek ki támogatóknak, védnököknek, ajándékokat készítettek Bárczi díjasoknak és vendégeknek, filmre vették az estet, kerekesszékes gyerekeket segítettek, cipekedtek, szerveztek, ruhatároztak, vendégeket kísértek... és jól elfáradtak a végére.
De mint minden jól végzett munka után, ez a fáradtság is jól esett, büszkék voltunk gyerekeinkre, díszeinkre, az elvégzett, eredményes munkára és magunkra is...
Láttuk a szülők, a vendégek szemében a csillogást, az elégedettséget és ez jó volt, nagyon jó... 
Azt mondták sokan, ez volt az eddigi legjobb Bárczi Gála...de hát tavaly is ezt mondták. :-)
Ha rajtunk múlik, bizony a 2014-es süti is ilyen finom lesz...vagy finomabb...

Ezt nekünk sütötték. Meg is ettük.