2013. november 10., vasárnap

BárcziKomposzt

Iskolánk idén csatlakozott a Humusz Szövetség által szervezett Komposztünnep rendezvénysorozathoz. A suliban eddig nem volt lehetőség a komposztálásra, ezért a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettől kértünk ládákat, hogy mi is nekivághassunk a munkának. A szervezet honlapján érdekes információkat olvashattok: http://www.csalan.hu/
A 8.a és a 10. osztály közösen szerelte össze a két szerkezetet. Első ránézésre igazi kirakónak tűnt a komposztálók összeillesztése, de a két osztály együttműködésének köszönhetően hamar sikerült megoldani a feladatot. 
Október 25-én az Őszi játszóház keretében minden csoport megismerkedett a komposztálás lehetőségével. Nóri néni sok-sok érdekességgel készült a témával kapcsolatban, rámutatott a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, és minden tanuló megtudhatta, pontosan mi is kerülhet a komposztálóba. Tanulóink kipróbálhatták a Kukatündér társasjátékot, melynek segítségével maguk is könnyedén szét tudják válogatni az otthon összegyűlt hulladékokat. 
Mit is kell tudnunk a komposztálásról?
A komposzt olyan szerves trágya, amely szilárd és folyékony szerves hulladék anyagokból, továbbá célszerűség szerint hozzájuk kevert ásványi anyagokból, lebomlási folyamatok útján alakul ki.
A komposzt tulajdonképpen „mesterséges” humusz. Sötétbarna színű, erdei talajra emlékeztető szagú, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó, földszerű anyag, melyet felhasználva javul a talaj szerkezete, mivel levegősebb lesz, nő a tápanyagtároló-képessége. A növények könnyen fel tudják venni a nekik szükséges tápanyagokat.
Hogy mindig tudjuk, mi mindent lehet felhasználni a komposzt készítéséhez, íme, itt egy lista:
- zöldség és gyümölcsmaradék
- ételmaradék
- hervadt virág
- kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter-zsákocska
- apróra tört tojáshéj
- papír-tojásdoboz (apróra feldarabolva), papír zsebkendő, könnyen foszlópapír törlőkendő
- toll, szőr, gyapjú, növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, kutyagumi
- pamutszövet- és lenvászon maradék
- fahamu
Komposztálásról készült filmet a következő linkre kattintva tekinthetitek meg:

Komposztálásra fel