2014. április 2., szerda

Kultúrakedvelők: Rendhagyó irodalom óra Kányádi Sándorral



Kányádi Sándor versekkel  köszöntötték a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói a 84 éves költőt, aki az itt rendezett irodalom óra tiszteletreméltó vendége volt .Izgatottan vártuk a magyar költészet egyik legnagyobb alakját, aki megérkezvén, kedves humorral így szólt a csillogó szemű gyerekekhez: „mondjuk inkább el egy  
rendes költő versét” A meghívott 300 gyermek és felnőtt elszavalta Kányádi Sándor vezényletével Petőfi egy versét, az óra végén pedig elénekeltük a Tavaszi dal vizet áraszt című népdalunkat. A gyerekek sokat kérdeztek Kányádi Sándortól: például, hogy „hol van a világ közepe?, Mivel tudjuk, hogy a költő és sokunk számára ez Erdély.
 Iskolánkból: Kertész Zsuzsanna, Simon Bettina, Horváth Anna, Végh Melinda, Rupa Anasztázia, Soós Bianka, Rieger Anna, Hock Evelin hallgathatta  Kányádi Sándort, akinek anyanyelvünk megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, „ Be kell hordanunk, hajtanunk, mindent. A szavakat is. Egyetlen szó, egy tájszó se maradjon kint” Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Április 2-a a Gyermekkönyvek Világnapja. Méghozzá, az ismert dán meseíró, Hans Christian Andersen tiszteletére, aki 1805. április 2-án született. Külön öröm, hogy pont e napon hallgathatta néhány diákunk  Kányádi Sándor visszaemlékezéseit,költészetről és világról alkotott véleményét.

                                                                                             by Babi