2011. április 2., szombat

„ Boldogtalan vagyok, ha nem mondhatom el” - Megyei vers- és prózamondó verseny iskolánkban

Oklevél(by Joe Brenner)
 Veled vagy nélküled, végül is megszületik az ének. Hervay Gizella sorait választottuk az idei megyei vers- és prózamondó verseny mottójául.
A zsüri
Szerencsére „veled”, illetve veletek születik meg az ének, hangzott a megnyitóban, mert szinte valamennyi megyei sajátos nevelési igényű gyermeket oktató - nevelő  intézmény elfogadta a meghívásunkat a versünnepre,  pontosabban 27 tanuló nevezett be egy- egy verssel és prózával Ajkáról, Várpalotáról. Tapolcáról, Pápáról és Veszprémből. A verseny három kategóriában zajlott. Alsó tagozatosok, felső tagozatosok, és szakiskolások mondtak verset és prózát három zsűri előtt . Köszönet érte Szűcsné Pintér Rozáliának aki drámapedagógus, szakértő, a Kabóca Bábszínház szakmai titkára, Wéber Jánosné gyógypedagógus, logopédus szaktanácsadónak, és Bodnár Istvánné tanárnak.

Lajtos Ibolya, Pápa, 1.hely
Pente Alexandra, Pápa, 1.hely










A megnyitó mondatok után közkívánatra alsó tagozatos pedagógusaink már ismert és sikerre vitt dramatikus játékát láthattuk A csillagszemű juhász címmel, ezután következett a vetélkedés. Figyelmetekbe ajánljuk a zsűri értékelő beszédét, a mellékelt kis videóban(Eredményhirdetés1-2-3, Youtube), amiben a versmondásról hallhattunk igényes szakmai előadásokat.
Szélinger István, Várpalota, 1.hely
Gregor Péter, Ajka, 1. hely









Valamennyi pedagógus és természetesen a zsűri külön is hangsúlyozta, hogy legszívesebben még tovább hallgatták volna a gyerekek szívhez szóló, átélt, szép tiszta kiejtéssel, megfelelő hangsúlyozással, jól értelmezett, és úgy előadott műveket, hogy a személyiségük is benne volt. Az idei versenyen nem mondhattuk el azt a gyakori közhelyet sem, hogy „talán nem volt szerencsés a versválasztás”. Azt viszont igen, hogy a zsűritagokat nyomasztotta a felelősség, hogy hogyan lehet számszerűsíteni, első második és harmadik helyezéssel minősíteni a csillogó szemű, lelkes tanulókat, akik ezzel a magyar költészet dalnokai sorába léptek. Ezt mégis meg kellett tenniük, és az alábbi „eredmények” születtek.

                                                                                                         by Babi