2011. április 17., vasárnap

Az 'Ifjúság Ünnepe' Balácán,a római villagazdaságban, 9 iskola diákjaival

A megnyitó
A hétvégén, szombaton tizennyolc diák Balácán mérette meg magát egy sportversenyen, a Iuvenalián. Voltak, akik már rutinos versenyzőnek számítottak, hiszen ők szeptemberben már jártak itt.


 Kilenc ókori versenyszámban mérkőztek meg diákjaink nyolc másik iskolával. Elsőként gerelyt hajítottak kisebb-nagyobb sikerrel, majd következett a súlygolyólökés.
A legkisebb bárczis gerelyhajító
"Repül a nehéz kő"...meg Kornél is...







Itt aztán mindenki megmutathatta ki mennyire erős, a három és négy kilós súlygolyók csak úgy röpködtek. Ezután egy igaz sportos feladat következett, a Baláca-kör lefutása. A több mint 400 méteres futást leggyorsabban teljesítő diákok érmet is szerezhettek. Minden diák lelkesen és nem utolsó sorban lelkiismeretesen teljesítette a távot. 
Hosszú ez a Báláca-kör
A lányok közül Takács Anita még egy aranyéremmel is gazdagodott, hiszen a versengő kilenc iskola lányai közül ő volt a legfürgébb. 
 Miután lányaink és fiaink kifújták magukat, mentünk a negyedik állomásra, ahol focitudásukat villanthatták meg a versenyzők.
Szorítsd a labdát!
A következő ügyességi játéknál egy kosárba kellet úgy eljuttatni egy pici labdát, hogy azt kézzel nem foghatták meg. Többnyire mindenki az egymásba karolást és deréknál összeszorított labda pozíciót választotta. 


  Talán ezután következett a legviccesebb feladat, a kocsihajtás. A feladatot itt is párokban kellett végrehajtani. Egy diák kocsira pattant, míg a másik tolta hátulról, majd a fordulónál szerepet cseréltek. Ezt természetesen mindenki nagyon élvezte, volt móka, s kacagás bőven, no meg kisebb borulás is, de ez még a legjobb Forma1-es versenyzőkkel is megesik. Rudi bácsi és Balázs bácsi is bemutatták, hogy kellett volna pillanatok alatt teljesíteni a feladatot. 
Kocsihajtás versenyben...
...és versenyen kívül...






 A bőséges és fincsi ebéd előtt még egy nagy, talán a legnagyobb megmérettetés várt tanulóinkra: a birkózás. Itt aztán mindenki kedvére „nekieshetett” a másiknak. Voltak párosok, ahol percek, sőt másodpercek alatt kiderült ki is a „vezér”, de olyan párosok is akadtak, akik lehet, hogy még mindig ott mérkőznének, ha nem fúj döntetlent a játékvezető. A kis Rupa testvérek, Anika és Nikolausz percekig lökték, gyúrták, nyúzták egymást, ám a körön kívül egyik sem tudta tolni a másikat. 
Testvérharc kicsiben...
...és nagyban...






 Ebéd utánra már csak két könnyebb feladat maradt, a kötéldobás és a tömlőugrás. Előbbit olyan gyorsan teljesítették gyerkőceink, hogy még a játékvezető sem bírta követni őket. 
Megcáfolva a fizika törvényeit
Célbadobás







Üssük el az időt...és Rudi bácsit...
Az ókori játékokat követően focizással és Rudi bácsi lebirkózásával ütötték el az időt a gyerekek.



  Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy iskolánk szépen szerepelt, Loksa Dani például két oklevelet is bezsebelt, Takács Anita pedig aranyérmet szerzett. 
A már szinte örökös bajnok, Takács Anita
...és a bárczis csapat





 A Iuvenaliaról biztos vagyok benne, hogy minden egyes diák - a jókedv és fáradtság mellett - maradandó élményekkel tért haza…

                                                                                   by D.Dóri

Diavetítés az oldalsó sávban, filmek a Youtubon...